Op zoek naar het beste ERP-systeem voor uw bedrijf? 3 tips

 Op zoek naar het beste ERP-systeem voor uw bedrijf? 3 tips

ERP software is voor de meeste bedrijven vandaag de dag niet meer weg te denken uit de dagelijkse bedrijfsvoering. Vaak wordt gedacht dat ERP vooral geschikt is voor grote bedrijven, maar ook het MKB kan profiteren van een goed geïmplementeerd ERP-systeem. Met ERP software kunt u uw bedrijfsprocessen optimaliseren, automatiseren en op elkaar afstemmen. Maar wat is nu eigenlijk het beste ERP-systeem voor uw bedrijf? Hier kunnen wij helaas niet één, twee, drie antwoord op geven, want er zijn wel honderden aanbieders die allemaal beweren het beste ERP-systeem aan te bieden. Wél kunnen u enkele handige tips geven. Zo kunt u zelf bepalen welk ERP-systeem het beste op uw wensen en verwachtingen aansluit.

Tip 1: kies voor een modulair ERP-systeem zodat u volledige controle heeft

Ieder bedrijf is anders en vraagt om een specifieke aanpak die past bij het bedrijf in kwestie. De beste ERP-systemen bestaan dan ook uit losse modules die u als ondernemer zelf bij elkaar kunt zoeken. Dit wordt ook wel een modulair ERP-systeem genoemd. Uiteraard zijn er altijd enkele basismodules die voor elk bedrijf, ongeacht de sector, van toepassing zijn. Denk bijvoorbeeld aan financiën. Door te kiezen voor een modulair ERP-systeem kunt u zelf bepalen welke modules voor u van belang zijn en welke niet. Zo heeft u volledige controle en kunt u het systeem helemaal afstemmen op uw behoeften.

Tip 2: een branchespecifiek ERP-systeem biedt vaak de beste oplossing

Voor sommige branches, zoals de retail en de fashion, zijn er ook branchespecifieke ERP-systemen beschikbaar. Anders dan wat meer algemene ERP software biedt een branchespecifiek ERP-systeem specifieke modules die speciaal ontworpen zijn voor de branche of sector in kwestie. Microsoft retail software solutions is bijvoorbeeld speciaal ontworpen voor de retailsector. Vaak biedt een branchespecifiek ERP-systeem de beste oplossing. Op de website van TCOG leest u meer informatie hierover.

Tip 3: zet de voor- en nadelen van on-premise, in de cloud en hybride tegen elkaar af

Veel ERP software is te verkrijgen als on-premise oplossing, maar kan tegenwoordig ook in de cloud worden gebruikt. Daarnaast is er ook nog zoiets als een hybride oplossing, waarbij on-premise modules worden aangevuld met in de cloud oplossingen. Bij on-premise wordt de ERP software op uw eigen hardware geïnstalleerd. Kiest u voor een in de cloud ERP-systeem? Dan staat de software op de server van de leverancier en betaalt u maandelijks een vaststaand bedrag om hier gebruik van te mogen maken. Alle drie de opties hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Weeg deze goed tegen elkaar af voordat u een keuze maakt.

Gerelateerde artikelen