Ga je een boek schrijven? 5 dingen die je moet weten

 Ga je een boek schrijven? 5 dingen die je moet weten

Hoe schrijf ik een boek? Dit is een probleem waar veel beginners mee zitten. Je begint vaak vlot, maar raakt al snel zonder inspiratie. Hier lees je de 5 belangrijkste tips en zaken waar je op moet letten bij het schrijven van een boek, zodat jij weer snel door je inspiratieloze fase kan.

Maak tijd vrij

De eerste tip die we je willen geven is “maak tijd vrij” je moet zoveel mogelijk schrijven en je moet dit op je gemak kunnen doen. Als je het te druk hebt met werk of duizend andere dingen aan je hoofd heb zal het schrijven niet lukken. Maak dus tijd vrij. Plan een bepaald aantal uren in de week in, het liefste op een rustige plek ver van alle afleidingen en begin te schrijven!

De verhaallijn

Je denkt bij jezelf “ik ga schrijven en bedenk het wel tijdens het schrijven”. Dit werkt natuurlijk niet zo. Natuurlijk is er voor iedere schrijver een andere manier van schrijven en zal bij de een dit wel werken, maar het is makkelijker om eerst een verhaallijn voor jezelf op te stellen. Hierdoor kun je gemakkelijker schrijven en heb je al klein idee waar het hoofdstuk of gedeelte over zal gaan wat je aan het schrijven bent.

Ga op onderzoek uit

Weet waar je over schijft! Gaat je boek over een motorrijder? Gebruik dan ook de juiste termen en namen. Ga op onderzoek uit naar de interesses van jouw karakter in het boek en werk dit tot in details uit.

Perspectief

Het perspectief dat je kiest voor je verhaal hangt nauw samen met het verhaal dat je wilt vertellen. Meestal kies je op een natuurlijke manier het juiste perspectief. Je weet waarschijnlijk vanuit welk personage en vanuit welke hoek je het verhaal moet vertellen. Het perspectief dat je kiest, heeft invloed op de persoonsvorm waarin je schrijft, maar bepaalt het niet volledig. Je kunt je verhaal schrijven vanuit de hoofdpersoon in de eerste persoon of de derde persoon.

Structuur

Tijdens het schrijven van je boek ben je bewust of onbewust constant bezig met het fragmenteren en structuur aanbrengen in je verhaal. De structuur van je boek en de tijd staan nauw in verband met elkaar. Je kunt ervoor kiezen om je verhaal chronologisch te laten verlopen, maar je zou ook kunnen kiezen om gebruik te maken van tijdsprongen. Wat je ook doet, verdiep je goed in de grammaticale vormen van de tijd waarin je schrijft. Dit is zeer belangrijk om een lekker lezend boek te schrijven!

Gerelateerde artikelen