Inspiratie: dit heeft de Balkan je te bieden

 Inspiratie: dit heeft de Balkan je te bieden

Op Kroatië na is de Balkan een nog relatief onbekende, zelfs wat mystieke regio in het oosten van Europa. Een regio waar wandelaars en natuurliefhebbers hun hart op kunnen halen in de vele natuurgebieden maar de Balkan biedt meer dan fraaie natuur alleen. Ook liefhebbers van cultuur, zon, zee en strand komen in deze regio met de vele authentieke dorpjes, pittoreske havenstadjes, langgerekte stranden en prachtige baaien niets te kort.

Bijzondere trails in de Balkan regio

Door de Balkanlanden lopen de Dinarische Alpen, een 650 km lange bergketen dat begint in het Italiaanse Triëst en door Slovenië, Kroatië, Bosnië, Servië en Montenegro loopt. Ben jij iemand die graag naar plekken gaat waar van massatoerisme nog geen sprake is en je nog ongerepte wildernis kunt ontdekken? Hier lopen bijzondere routes dwars door het indrukwekkende berglandschap van Albanië, Kosovo en Montenegro. Stuk voor stuk routes waar menig wandelhart sneller van gaat kloppen.

De wildernis van de Dinarische Alpen

Huttentochten Dolomieten staan over het algemeen wel op de verlanglijst van menig bergbeklimmer en wandelaar. Het van hut naar hut klimmen over de hoge pieken in een zeldzaam mooi gebied is voor velen een onvergetelijke ervaring. Zo’n ander stukje zeldzaam mooi gebied in Europa is de Balkanregio. De meerdaagse trek- en huttentochten door Albanië, Kosovo en Montenegro zijn veel minder bekend bij wandelaars. Toegegeven, het zijn ook niet direct landen waar je zelf even je trektocht uit gaat stippelen. Dat hoeft ook niet want door de Dinarische alpen lopen diverse zeer fraaie routes.

Over bergtoppen, door bossen en langs de kust

Met afwissend bos en grillige rotsformaties mag je de Dinarische Alpen met recht nog een wildernis noemen. Hier kun je dagen lopen zonder een mens tegen te komen. Zoals op de drie routes van de Via Dinarica Trail. Via de witte route loop je over de hoogste toppen van het Dinarisch gebergte, via de groene door bossen en valleien en de blauwe route volgt de kustlijn. Voor de overnachtingen kun je terecht in lokale pensionnetjes of in berghutten.

Peaks of the Balkans

Misschien wel een de mooiste wandelroutes ter wereld waarbij je dwars door en het indrukwekkende berglandschap van Albanië, Kosovo en Montenegro loopt, is de Balkan Trail of Peaks of the Balkans. Deze bijzondere route, die op de UNESCO werelderfgoed lijst staat, is een selectie van het mooiste wat de Balkan te bieden heeft. Het is een meerdaagse tocht waarbij je overnacht in berghutten of in kleinschalige accommodaties in afgelegen dorpen. Ervaar hier zelf hoe het is om te leven in geïsoleerd gebied en maak kennis met oude culturen.

Een regio om te ontdekken

De Balkan is een regio waar nog niet iedereen al geweest is en een gebied waar echt nog wat te ontdekken valt. Voor jou misschien dus wel de reden om de fraaie ongerepte natuur, mooie stranden of de vele historische bezienswaardigheden te gaan verkennen.

Gerelateerde artikelen