Welke e-liquid is geschikt voor mijn e-sigaret?

 Welke e-liquid is geschikt voor mijn e-sigaret?

Veel gebruikers kijken alleen naar de smaak, maar een e-liquid bestaat uit meer dan alleen de smaak. Goed is daarom om te weten waar een e-liquid nog meer uit bestaat.

Een e-liquid bestaat in de basis uit de volgende twee grondstoffen: PG en VG.

Wat is PG en wat is VG?

Dit zijn de afkortingen voor de stoffen Propylene Glycol en Vegetal Glycerin

Een e-liquid bestaat eigenlijk altijd uit deze twee basisstoffen en beide stoffen hebben hun eigenschappen.

Wat zijn de eigenschappen van PG en VG?

PG zorgt bijvoorbeeld voor dat rauwe gevoel in je keel, wat je bij het roken van sigaretten ook ervaart. VG is veel zachter voor je keel en kun je qua gevoel meer vergelijken met het gebruik van een waterpijp. Ook qua hoeveelheid damp is VG daarmee te vergelijken. PG is daarnaast een sterke smaakdrager, VG is dat wat minder, maar meestal wordt dat weer gecompenseerd door er meer smaakstof aan toe te voegen.

Ook qua structuur verschillen PG en VG van elkaar. PG is heel vloeibaar en dun. Net zoals water. VG daarentegen is wat stroperiger en dikker van structuur. Nog steeds wel vloeibaar, maar niet zo dun als water.

En wat moet ik dan kiezen?

Als je alleen kijkt naar de ervaring die de stoffen geven, kun je dus wanneer je dat rauwe gevoel in je keel wil, kiezen voor PG. Wil je juist meer damp en wat zachters voor je keel, kun je kiezen voor meer VG.

Maar door de structuur van de stoffen kan niet elke e-sigaret overweg met veel PG of veel VG. PG is dus dun en kan bij sommige e-sigaretten zo er doorheen lopen en voor lekkages zorgen. En VG kan voor sommige e-sigaretten weer te stroperig zijn, waardoor de e-sigaret de vloeistof niet goed opneemt en daardoor verband kan smaken.

De coil bepaalt de e-liquid

In de regel kun je daarom bij e-liquid het volgende aanhouden:
In je e-sigaret zit een coil, het onderdeel wat de vloeistof omzet in damp. Deze coil heeft een bepaalde Ohm waarde (staat vaak op het doosje of de coil zelf vermeld).

Als de coil een Ohm waarde heeft van 1.0 of hoger, kun je het beste gaan voor een e-liquid met wat meer PG. Als de coil echter een Ohm waarde heeft die lager is dan 1.0 Ohm, zoals bijvoorbeeld 0.3 Ohm. Dan kun je beter voor een e-liquid gaan met wat meer VG.

Gerelateerde artikelen