Waarom samenwerken met een payroll organisatie?

 Waarom samenwerken met een payroll organisatie?

Steeds vaker kiezen ondernemers ervoor om hun medewerkers te verlonen bij een payroll bedrijf. Zeker in branches als horeca, de detailhandel en het MKB is het gebruikelijk dat personeel wordt verloont op basis van payroll. Deze ondernemers of bedrijven maken namelijk vaak gebruik van jonge en tijdelijke werknemers die meestal op seizoen basis komen werken. Hierdoor kiest de ondernemer vaak voor de flexibiliteit die payroll te bieden heeft.

Wat houdt payroll in

De letterlijke vertaling van payroll vanuit het Engels betekent ‘verlonen’. Echter heeft payroll in Nederland een andere betekenis. Als werknemers op basis van payroll verloont worden bij een payroll organisatie houdt dit in dat het payroll bedrijf de juridische werkgever wordt van deze werknemer. De werknemer komt dan op de loonlijst te staan bij het payroll bedrijf en ontvangt ook zijn salaris van de payroll organisatie. De werknemer is echter gewoon aan het werk bij de werkgever waar hij ook is aangenomen. De werkgever, ook wel inlener genoemd, is de formele werkgever van de payroll werknemer. Hij draagt zorg voor het verstrekken van werk aan de payroll werknemer en draagt de zorg voor een veilige werkomgeving.

Wat doet een payroll bedrijf

De reden waarom veel ondernemers kiezen om hun personeel te verlonen bij een payroll bedrijf is dat de payroll organisatie een groot deel van de werkgeversrisico’s overneemt. Omdat de werknemers bij het payroll bedrijf op de loonlijst staan regelt het payroll bedrijf ook alle zaken omtrent de salarisadministratie en het (ziekte)verzuim. Hierdoor hoeft de minder tijd te besteden aan bijvoorbeeld de verloning van zijn personeel, iets wat hem veel tijd maar ook geld scheelt. De ondernemer kan zich hierdoor weer bezighouden met het geen waar hij goed in is, namelijk het ondernemen zelf. Ook wanneer een werknemer ziek is draagt het payroll bedrijf de verantwoordelijkheid en de kosten hiervoor.

Verschil uitzendbureau

Alhoewel payroll veel op uitzenden lijkt zitten er toch wezenlijke verschillen tussen de beide vormen van personeels detachering. Allereerst is het grootste verschil dat de inlener zelf de werving en selectie doet van het personeel dat hij wil verlonen bij het payroll bedrijf. Hierdoor heeft de inlener zelf invloed op welk personeel er bij zijn onderneming komt werken. Een uitzendbureau doet dit vaak voor de inlener.

Daarnaast zit er ook verschil in de allocatie van de werknemer. Wanneer een werknemer op basis van payroll verloont wordt bij een payroll bedrijf dan werkt deze werknemer vaak alleen op de locatie van de inlener. Alleen met toestemming van de inlener kan de werknemer bij een andere werkgever aan het werk. Bij een uitzendbureau kan regelmatig gewisseld worden tussen werkgevers waar de werknemer aan het werk is.

Kies voor payroll bij payroll select

Is jouw onderneming toe aan de volgende stap en wil je flexibel gebruik maken van werknemers? Plan dan vrijblijvend een (bel)afspraak in en we bespreken graag de mogelijkheden met je!

Gerelateerde artikelen