Hardhout of wicker?

 Hardhout of wicker?

Ben je toe aan een nieuw tuinset dan is de keuze overweldigend. Tuincentra en bouwmarkten bieden de meeste tuinmeubels aan waarvan de collecties meestal met zomerse namen worden aangeprijsd.

Het plastic tijdperk

In de jaren negentig was zowat elk tuinset van kunstof met de merken Kettler, Jardin, Flair en Hartman. De kleur was wit en later werd ook de kleur groen geïntroduceerd. Het probleem van de kunstof meubels was de onverwoestbaarheid. De meubels gaan veel te lang mee en dat is voor de kunststofmeubelbranche een probleem. De meubels hoeven niet vervangen te worden. Overal ter wereld tref je de uit één stuk geproduceerde kunststofstoel.

Wicker tuinmeubels

Kunststof meubelen zijn zoals ze vroeger werden geproduceerd niet meer populair. Rustieke meubels zijn in zoals hout en riet. Wicker meubelen zijn in feite ook van kunststof. Het is een kunststof vezel dat gevlochten wordt om een aluminium frame. Het is onverwoestbaar en bestand tegen weersinvloeden. Het ziet er ook nog eens rustiek uit omdat het veel gelijkenis vertoont met rotan. Er zijn wel kwaliteitsverschillen in de wijze van vlechten.

Verschillen in vlechtwerk

Het vlechtwerk kan op verschillende manieren gevlochten worden namelijk met ronde, platte of halfronde draden. Vlechten met een platte draad komt het meest voor. Meubels gevlochten met een rond vlechtdraad zijn steviger en daardoor duurzamer. De outlook van dit vlechtwerk is ook erg fraai. Omdat de productietijd langer is, wordt dit vlechtwerk toegepast bij exclusieve tuinmeubels. Naast de genoemde vlechtwijze zijn er nog halfrond vlechtwerk en twee-half vlechtwerk.

Houten tuinmeubels

Hout blijft een gewild materiaal voor tuinmeubels waarvan Teakhout nummer 1 is. Er zijn ook andere hardhout soorten zoals Acaciahout, Eikenhout, Merbau en Meranti. Er zijn alternatieven voor hardhout namelijk zachthout zoals vuren- of grenenhout. Meubels gemaakt van zachthout worden thermisch gemodificeerd. Hierdoor krijgen ze een duurzaamheid die te vergelijken is met hardhout. Sinds enkele jaren is gebruikt steigerhout trendy. Het zijn gebruikte vurenhouten planken die worden gebruikt voor het vervaardigen van tuintafels en loungesets.

De keuze voor een tuinset wordt veelal bepaald door de uitstraling die de meubels hebben, het zitcomfort, maar ook de duurzaamheid. Zowel meubels van hout of wicker zijn duurzaam, maar er zijn kwaliteitsverschillen. Hout heeft altijd onderhoud nodig zoals oliën. Wicker is nagenoeg onderhoudsvrij.

Gerelateerde artikelen