Boodschappenbudget: zo houd je wel geld over

 Boodschappenbudget: zo houd je wel geld over

Je hand op de knip houden als het aankomt op de uitgave van je wekelijkse boodschappen is lang zo eenvoudig nog niet, tenminste, zolang je niet op blikvoer en macaroni wilt leven. Om het leuk te houden zijn we best bereid wat uit te geven aan onze wekelijkse boodschappen. Wie toch grip wil houden op deze uitgaven kan een boodschappenbudget instellen. Hoe je dit efficiënt doet? Je leest het hier.

Het boodschappenbudget

Bepaal wat voor jouw huishouden een realistisch boodschappenbudget zou moeten zijn. Neem alles hierin mee wat je wekelijks koopt in de supermarkt: van verse voedingswaar tot toiletpapier. Om een goede weergave te krijgen van je uitgavenpatroon, bewaar je alle bonnen van de afgelopen twee weken. Neem ze eens op een rustig moment door en voer in een Excel sheet alle data in van boodschappen die echt noodzakelijk zijn en die je dus niet wilt missen.

Nu je inzicht hebt gekregen kun je de boodschappen indelen in verschillende categorieën; welke boodschappen mogen best bij een discounter als Lidl worden gehaald -zodat je direct bespaart- en welke boodschappen moeten wel A-merk gebonden zijn?

Aan de hand van deze gegevens kun je een weekbudget vaststellen. Neem ook afwijkingen mee, bijvoorbeeld een x-bedrag voor extraatjes. Spreek met jezelf een te besteden weekbedrag af en bewaar de bonnen wekelijks, zodat je kunt zien wat de stand van zaken is.

Bepaal ook wanneer je wel of geen kinderen meeneemt naar de supermarkt. Heb je jonge kinderen dan zul je het vast wel gemerkt hebben dat er ongemerkt toch producten in je wagen terecht komen die niet op jouw lijstje stonden (je wilt immers niet overal ‘nee’ op zeggen, zeker niet wanneer ze om iets gezonds vragen als die lekker bak aardbeien of frambozen).

Aanbiedingen en vorige-dag producten

Voordat je boodschappen doet kijk je eerst eens online welke aanbiedingen supermarkten bij jou in de buurt op dit moment hebben. Springt er één uit? Dan ga je naar die supermarkt, of je bezoekt er zelfs twee. Koop gerust extra producten indien deze wel héél voordelig zijn geprijsd, zoals ultra voordelige koffie. Het gaat toch wel op en de volgende keer hoef je dat voorlopig niet meer te kopen.

Wist je overigens dat steeds meer supermarkten ‘vorige-dag’ of ‘too-good-to-go’ versproducten erg goedkoop aanbieden? Supermarkt Lidl bijvoorbeeld heeft zelfs een app waar je jezelf kunt aanmelden. Boxen met versproducten zijn doorgaans 65% goedkoper dan de gangbare prijs. Lekker besparen dus.

Daarnaast zijn er steeds meer ketens en lokale bakkerijen bijvoorbeeld, waarbij je een box kunt bestellen met versproducten tegen ca. 65% korting, je vindt ze terug in apps als ‘too-good-to-go’. Het betreft dan producten als zuivel, brood, fruit en groenten.

Maaltijden plannen

Door vooraf je maaltijden te plannen zorg je ervoor dat je minder impulsaankopen doet. Houdt met het plannen uiteraard rekening met je budget. Daar waar je iets meer dreigt uit te geven aan bepaalde ingrediënten, compenseer je dit door een voordelige maaltijdsoep of check een lekker pannenkoeken recept of je daarvoor al alles in huis hebt. Laat je maaltijden dus passen binnen het budget. Aan het einde van rit houd je geld over, wedden!

Gerelateerde artikelen