Zo houd je lang plezier van jouw laminaatvloer

 Zo houd je lang plezier van jouw laminaatvloer

Met de tips van de vorige blog heb je jouw laminaatvloer helemaal perfect kunnen leggen. En nu de vloer erin ligt, wil je er wel zo lang mogelijk van genieten. Maar hoe houd je jouw laminaatvloer het langste mooi? In deze blog geven wij je tips.

Schoonmaken

Het is echt niet zo heel ingewikkeld om laminaat schoon te maken. Wel is het belangrijk dat je weet wat je doet en nog belangrijker is welke schoonmaakmiddelen je gebruikt. Door het gebruiken van een verkeerd schoonmaakmiddel kan het zo zijn dat je jouw vloer beschadigd. Dit wil je natuurlijk niet!

Helemaal stofvrij

Je laminaatvloer schoonmaken begint bij het stofvrij maken van de vloer. De viezigheid en troepjes die mee naar binnen zijn gekomen onder je schoenen kunnen het laminaat beschadigen. Het gaat vooral om zand en kleine steentjes dat je van buiten meeneemt. Als je regelmatig een keertje stofzuigt haal je deze viezigheid van de vloer. Let er wel op dat tijdens het stofzuigen de haren en borstels van de stofzuigerkop uitstaan, zodat deze de vloer raken en niet het harde materiaal van de stofzuiger. Als dit harde materiaal je vloer raakt, dan is het vragen om krassen.

Dweil erover

De stofzuiger heb je opgeruimd en nu is het tijd voor de volgende stap, namelijk het dweilen van de vloer. Zoals eerder benoemd is het niet heel moeilijk, maar het gebruiken van de goede schoonmaakmiddelen zijn heel belangrijk.

Voor het dweilen van je laminaatvloer moet je niet te agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken. Een voorbeeld van zo’n agressief middel is allesreiniger. Deze middelen kunnen ervoor zorgen dat de laminaatvloer zijn mooie glans kwijt raakt. Bij het verliezen van die glans betekent het ook dat de beschermlaag wordt aangetast. Pak, om je vloer te beschermen tegen dit soort beschadigingen, schoonmaakazijn, groene zeep of een schoonmaakmiddel dat aangeeft veilig te zijn voor laminaatvloeren. Een extra tip is om koud water in het schoonmaakproces te gebruiken. Warm water kan ervoor zorgen dat er zeepresten op de vloer blijven liggen. Om je vloer snel te laten drogen helpt het om de ramen open te zetten.

Zijn krassen te redden?

Het kan voorkomen dat er toch wat krassen in je laminaat terecht komen. Mega zonde wanneer dit gebeurt. Gelukkig zijn er een paar middeltjes die je vloer kunnen redden. Probeer met wat olijfolie en een schone doek de oppervlakkige krassen uit het laminaat te poetsen. Zo breng je de glans weer terug. Let er wel op dat de delen die je met olijfolie hebt behandeld, een stuk gladder en glanzender zijn dan niet-behandelde delen.

Zitten er diepe krassen in het laminaat? Dan kan je deze proberen te redden met een walnoot. Met een walnoot? Ja, in walnoten zit van nature veel olie. Dit kan krassen in laminaatvloeren laten verdwijnen. Is het niet gelukt met olijfolie en een walnoot? Dan is een speciale laminaatvuller jouw laatste redmiddel.

Toe aan nieuw laminaat?

Is jouw huidige vloer toe aan vervanging of wil je helemaal iets anders? Bij BeboParket.nl hebben we een uitgebreid assortiment vloeren. Van houten vloeren, en PVC tot vinyl en tegel laminaat. Kijk snel op onze website voor de opties!

Gerelateerde artikelen