Doe thuis ook legionellapreventie

 Doe thuis ook legionellapreventie

Het coronavirus houdt de gehele wereld al sinds 2020 in de ban. Het is een longaandoening die voor vele patiënten leidt tot een lang traject gekenmerkt door kortademigheid, hartkloppingen en verlies van geur en smaak. De legionellabacterie is niet vergelijkbaar, maar kan wel leiden tot een ernstige longontsteking.

Aantal besmettingen van legionella

Het aantal besmette patiënten met legionella is niets in vergelijking met COVID-19. Jaarlijks worden er zo’n 400 mensen besmet. De huidige besmetting van covid is zo’n 75.000 mensen per week. Toch moet legionella niet onderschat worden en is preventie noodzakelijk. Legionellapreventie is verplicht voor de zogeheten prioritaire instellingen. Dit zijn ziekenhuizen, verpleegtehuizen, hotels en zwembaden.

Verplichte legionella preventie

De preventie houdt in dat de instellingen een Legionella beheersplan hebben. De maatregelen die de instellingen moeten uitvoeren moeten leiden tot een verkleining van de legionella besmetting in waterleidingen. Hierbij hoort een keerklepcontrole, watertemperatuurmeting, monsternames en het regelmatig spoelen van de leidingen. Temperatuur tussen de 25 en 55 graden is de ideale omgeving voor de bacterie. De bacterie overleeft een temperatuur boven de 60 graden niet.

Douchen en bubbelbaden grootste risico

Vooral bij het douchen en ligbaden kan legionella via de nevel ingeademd worden. Bij bubbelbaden waarbij er sprake is van stilstaand water is het risico groot. Een besmetting wordt ook wel veteranenziekte genoemd waarbij de Pontiac-fever de meest ernstige variant is. Het veroorzaakt koorts, spierpijn, vermoeidheid, hoesten en kortademigheid. Legionella wordt onderverdeeld in de legionella pneumophila en de legionella non-pneumophila. De behandeling gebeurt met toediening van antibiotica.

Ok in de woning is er een legionella risico. Spoel daarom regelmatig waterleidingen door en let op bij stilstaand warm water in apparaten en sproei instrumenten. Warmwatervoorzieningen zoals de cv-ketel of boilers dienen afgesteld te zijn op 60 graden. Het gebruik van een jacuzzi moet bij niet wekelijks gebruik doorgespoeld te worden met heet water. Apparaten waarbij water gekookt wordt of een temperatuur heeft van 60 graden of meer zijn sowieso veilig.

Gerelateerde artikelen