5 ultime tips als je begint met hardlopen

 5 ultime tips als je begint met hardlopen

Starten met hardlopen is iets wat een hoop mensen ambiëren en dat is natuurlijk niet zomaar. Hardlopen is een ontzettend leuke en gezonde sport om te doen, maar dan wel als je het goed doet. Hardlopen is tegelijkertijd namelijk ook de sport waar 20 procent van alle sportblessures uit voort komen. Het is een sport waarbij een blessure dus veel voor komt en helemaal als beginnende hardloper kan het heel demotiverend zijn om direct na het beginnen alweer een aantal weken te moeten rusten. We gaan je dan ook 5 ultieme tips geven voor beginnende hardlopers zodat je blessures zoveel mogelijk kunt voorkomen.

Wat moet een beginnende hardloper weten?

Om te beginnen met hardlopen is het allereerst belangrijk om niet te hard van start te gaan. Een groot gedeelte van de hardlopers rent gemiddeld zo’n vijf kilometer op een normaal rondje. Wanneer je begint met hardlopen zul je er achter komen dat dit echt heel ver is om ineens achter elkaar te kunnen rennen. Het is fijne afstand om uiteindelijk te kunnen en dus meer een punt om naar toe te sporten dan een beginpunt. Er zijn online ontzetten veel schema’s te vinden die je erbij helpen om te starten. Zo’n schema is natuurlijk heel algemeen en een richtlijn. Luister vooral naar je eigen lichaam wanneer je start met hardlopen. Gaat het niet? Stop dan lekker. Forceren maakt het alleen maar meer mogelijk voor blessures om in te reden. Een ander punt wat heel belangrijk is, zijn de schoenen waar je op loopt. Hardlopers rennen waardoor zij veel gebruik maken van de knieën. Het op de grond neerkomen van de fout geeft elke keer een schok door het been en dus ook aan de knie. Goede hardloopschoenen zijn er om de voeten en knieën te ondersteunen. Niet elke hardloopschoen is voor elke loper goed. Sommige mensen lopen bijvoorbeeld naar binnen met hun voeten waardoor zij ook schoenen nodig hebben om deze manier van lopen te ondersteunen. Het is dus belangrijk om een schoen te vinden die bij jou past.

Goede hardloopschoenen zijn belangrijk

Er zijn verschillende winkels die goede hardloopschoenen kunnen aanraden. Uiteraard kan een hardloopschoen best duur zijn in de aanschaf omdat niet elke schoen zo maar goed past bij jouw stijl van lopen. Je wilt dan wel zeker weten dat je hardlopen ook leuk vindt. Gelukkig zijn er ook altijd goede schoenen verkrijgbaar welke wat minder duur zijn. Op die manier kun je er dan eerst achter komen of je het lopen leuk vindt en vervolgens echt goede schoenen aanschaffen voor de langere routes. Een derde tip is natuurlijk om het leuk te houden tijdens het lopen. Vindt je het bijvoorbeeld gezellig om met iemand samen te rennen dan is dat altijd een goede manier om te beginnen. Vind je alleen lopen lekkerder dan is dat natuurlijk ook prima. Je hoeft niet binnen een bepaalde tijd een bepaalde route te lopen. Het hardlopen moet vooral leuk blijven en niet voelen als iets geforceerds. Daardoor kun je het langer volhouden en vaker doen. Wanneer je lekker gelopen hebt, is het de volgende keer leuk om te gaan doen en zie je er juist niet tegenop.

Warming up en cooling down

Voor het beginnen is het belangrijk om je spieren op te warmen zodat deze niet een flinke klap krijgen wanneer je ineens begint te rennen. Het opwarmen van de spieren kan bijvoorbeeld door eerst een stukje te wandelen en langzamerhand te beginnen met hardlopen. Na het hardlopen is het belangrijk om spieren te strekken. Door het strekken voeren de spieren de afvalstoffen sneller af. Dit zorgt er voor dat je de volgende dag veel minder kans hebt op spierpijn. Als laatste tip gaan we kijken naar voeding en hydratatie. Eet vooral niet te veel vlak voor het hardlopen, maar zorg ervoor dat je wel voldoende water hebt gedronken voor het hardlopen. Tijdens het hardlopen ga je veel zweten en heb je dus ook water nodig om dit weer aan te vullen. Ook daarbij is het belangrijk om vlak voor het hardlopen niet heel veel te drinken, maar wel voldoende zodat je goed gehydrateerd van start gaat. Heb je toch wat honger vlak voor het hardlopen, neem dan een handje met wat noten of een banaan zodat je toch iets binnen hebt, maar dit niet te zwaar op de maag is. Als laatste moet je altijd onthouden dat het iets leuks moet zijn en je er plezier in moet gaan krijgen

Gerelateerde artikelen